Makedonsk mad og vin

Kultur & Madlavning i Makedonien

• 8 Dage     • Flyrejse     • Max. 12 deltagere     • Dansk rejseleder

Tag med os d. 13. september og oplev kulturen og et par dage med madlavning

Derfor skal du vælge Alk Rejser til din næste madlavningsrejse:
• Vi kender de gode traditionelle retter, der normalt ikke er på menukortet
• Vores rejse er også for dig der er nybegynder i et køkken
• Vi rejser i små hold på max. 12 deltagere, så får alle glæde af madlavningskurserne

Bestil din tur til Makedonien

Smagen af Makedonien, et land der stort set er selvforsynende. Den makedonske gastronomi er fyldt med lækre råvarer fra lokalt dyrkede fødevarer. Retterne er inspireret af det europæiske, tyrkiske og Balkan køkkenet.

Denne rejse er en kombination af både kultur, natur og madlavning. Vi smager også på vin fra de lokale druer. Efter vi er ankommet til Skopje lufthavn kører vi langs Vardarfloden til vingården Popova Kula, hvor vi har et par overnatninger. Undervejs spiser vi frokost, en rigtig god start på turen hvor vi lærer hinanden at kende, og besøger en af landets største arkæologiske udgravninger.

Vi besøger og handler ind på basaren til vores første madlavningskursus på vingården, hvor vi tilbereder vores traditionelle frokost.

Turen går videre til Balkans skjulte perle, Ohrid, hvor vi skal bo på hotel Granit ☆☆☆☆, der ligger på strandvejen ved foden af nationalparken. Her har vi en fantastisk udsigt til den smukke Ohridsø der er på UNESCO´s Verdensarvsliste. På vej hertil kører vi over nationalparken med en fantastisk udsigt undervejs, hvor vi kan se begge søer, Prespasøen og Ohridsøen.

At lave mad hører ikke kun til i køkkener med fuld udrustning af ovne, komfurer og fuldt udstyr af køkkenredskaber. På dette madlavningskursus kommer vi også ud i naturen, hvor du kommer til at lære at lave makedonske egnsretter, alt i mens vi står i 1.000 meters højde og forbereder maden med udsigt til den fantastiske dybblå ferskvandssø.

En stor del af råvarerne der dyrkes i landet er blandt andet peberfrugter og tomater, som bruges i mange retter. I Makedonien spiser man meget salat. Så du kommer helt klart til at lære et par opskrifter, lige til at tage med hjem i dit eget køkken. Simple og nemme retter, hvor selv en nybegynder i køkkenet kan være med.

Vi slutter rejsen af i hovedstaden Skopje, og oplever hvad det vil sige at stå midt i kontrasternes by. Her kan du opleve en energisk by der er fyldt med varme og stemning, de store kontraster hvor nyt og gammelt-, rig og fattig,- smukt og grimt mødes.

Skopje er en sammensmeltning af traditionelle gamle bygninger og moderne bygningsværker. Oplev med egne øjne og hengiv dig til en blanding af orientalsk og europæisk smag, eksotiske dufte af Østen, og de fine fra Vesten. Vi besøger blandt andet den gamle basar, der er et bemærkelsesværdigt “museum” under åben himmel. En byrundtur der går fra den gamle bydel til den nye “Skopje 2014 projekt”.

En tur mellem de mange nye statuer og store monumenter blandt de imponerende store bygninger der har hentet inspiration fra antikkens tid. Skopje, byen med de mange statuer. Kitsch eller ej, se det med dine egne øjne og bedøm selv.

Byer og seværdigheder vi besøger, kan have mange trapper, op- og nedstigninger og gader med brosten. Vi anbefaler derfor ikke denne tur til dårligt gående. Det kræves på turen, at man er selvgående og selvhjulpen.

Rejsedato, priser, dagsprogram, og hotelinfo

REJSEDATO

Dato for 2017

Rejsedato:                       13. – 20. september 2017

Varighed:                         8 dage

Afrejse fra:                      Københavns lufthavn

Gruppestørrelse:           Min. 6 – Max. 12 deltagere

Rejseleder:                     Dansk rejseleder fra ALK Rejser

PRIS PER PERSON

Priser pr. person

Pris pr. person i delt dobbelt værelse med fuld programpakke (se under prisen inkluderer):

13. – 20. september 2017 . . . . . . . . . . . . . . . . . 6.690,- kr.

Tillægspris for eneværelse . . . . . . . . . . . . . + 585,- kr.

TILLÆG PR. PERSON

Søudsigt (hotel i Ohrid – 6 overnatninger) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  275,- kr. ved 2 personer i delt værelse

Søudsigt (hotel i Ohrid – 6 overnatninger) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  475,- kr. ved eneværelse

Obligatorisk administrationsgebyr . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  49,- kr.

Afbestillingsforsikring fra Europæiske ERV . . . . . . . . . . . . . . . .  fra 199,- kr.

Rejseforsikring fra Europæiske ERV . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  fra 226,- kr.

RABAT

Brorabat – Rejsende fra Jylland, Fyn eller Bornholm . . . . . . . . . . .  250,- kr.

PRISEN INKLUDERER

Prisen inkluderer

✓ Flyrejse København – Skopje t/r                                                                              ✓ 2 x madlavningskurser

✓ Alle skatter og afgifter (pr. 17.06.16)                                                                       ✓ Byrundtur i Bitola

✓ 2 overnatninger i Demir Kapija på hotel Popova Kula Vingård ☆☆☆            ✓ Byrundtur i Ohrid

✓ 4 overnatninger i Ohrid på hotel Granit ☆☆☆☆                                               ✓ Byrundtur i Skopje

✓ 1 overnatning i Skopje på hotel De Koka ☆☆☆+                                               ✓ Besøg i Stobi, arkæologisk udgravning   

✓ 7 x morgenmadsbuffet                                                                                             ✓ Udflugtsdag til Sankt Naum

✓ 1 x velkomstfrokost inkl. én genstand                                                                   ✓ Besøg på basarer

✓ 6 x frokoster                                                                                                                ✓ Al transport ifølge program

✓ 2 x middage                                                                                                                 ✓ Entréer ifølge program

✓ 1 x afskedsmiddag inkl. én genstand                                                                      ✓ Dansk rejseleder på stedet

DAGSPROGRAM

Dagsprogram

DAG 1: København – Skopje, Makedonien – Vingård
Fra morgenstunden er der flyafgang fra Københavns lufthavn til Makedonien. Der er en kort mellemlanding i Wien på ca. 70 min., hvorefter du lander i Skopje lufthavn kl. 11:45.

Ved ankomst vil din danske rejseleder vente på dig i Skopje lufthavn, hvorefter vi kører mod vingården langs Vardar floden, hvor vi har et par overnatninger. Inden vi når vingården, spiser vi frokost ved Veles sø, ca. 30-45 min. efter vi kører fra Skopje lufthavn. En rigtig god start på turen, hvor vi lærer hinanden at kende. Efter frokosten kører vi til en af landets største arkæologiske udgravninger, Stobi. Efter en times tid rundvisning kører vi ca. 30 min., hvorefter vi indlogerer os på Popova Kula vingården.

Du har lidt tid til at slappe af i, inden vi mødes til middag på vingårdens restaurant på 1. sal med skøn udsigt ud over vinmarkerne.

DAG 2: Vores første madlavningskursus
Efter en god nats søvn, spiser vi morgenmad på vingården inden vi kører til byen Kavadarci, hvor vi skal besøge byens marked. Her shopper vi nogle af de nødvendige ingredienser til vores første madlavningskursus.

Byens marked er et af de ældste markeder i Makedonien, og for en turist er det en autentisk kulturel oplevelse.

Efter vi har set lidt af byen Kavadarci og købt ind på markedet kører vi tilbage til vingården, hvor en dygtig kok fra deres team venter os. Så skal vi i gang med at forberede vores egen traditionelle frokost.

Vi nyder vores egen hjemmelavede frokost på restauranten og hvis vejret tillader det, spiser vi ude i det fri med lækker udsigt til vinmarkerne og bjergene.

For dem der har lyst efter frokosten, tager vi os en tur rundt på vinmarkerne. Så har vi tid til at slappe lidt af inden vi mødes til middag.

DAG 3: Fra vingården mod Ohrid med byrundtur i Bitola
Efter morgenmaden på vingården og vi har checket ud, kører vi mod Ohrid. Undervejs stopper vi i Makedoniens anden største by Bitola, hvor vi har en byrundtur og spiser frokost på en hyggelig lokal restaurant.

Vi går en tur langs den gamle og velkendte ”Shirok Sokak” (brede gågade), og ser på byens arkitektur. Efter byrundturen i Bitola kører vi nu mod Ohrid over Nationalparken Galichica, og nyder den fantastiske udsigt.

I Ohrid tjekker vi ind på hotel Granit ved strandvejen. Køreturen tager ca. 2 timer. Vi forventer at være på hotellet ved 17-tiden, hvorefter du har fri på egen hånd.

DAG 4: Ohrid byrundtur (City of UNESCO)
Efter morgenmaden tager vi en taxa til Ohrid (under 10 min. kørsel), hvor vi starter dagen med en byvandring til fods i den gamle bydel med de smukke brobelagte og snævre gader og en hyggelig atmosfære. Undervejs spiser vi frokost i den gamle bydel ved Ohridsøen. Efter frokosten slutter vi dagen af med at besøge det lokale marked, for at handle ind til morgendagens madlavningskursus i en landsby i nationalparken.

Vi tager os tid til at opleve den gamle bydel hvor vi blandt andet ser den berømte Skt. Sofia kirke, Skt. Panteleimon kirken på Plaoshnik der blev etableret af Skt. Clement af Ohrid i det 10. årh., Skt. John af Kaneo kirken beliggende på en klippe med udsigt over Ohridsøen, amfiteatret og Zar Samuels fortet der troner over byen. En spadseretur der belønnes med en fantastisk udsigt over byen, et malerisk billede. Undervejs spiser vi frokost på en af byens hyggelige restauranter lige ned til Ohridsøen.

Ohrid er uden tvivl et af de mest attraktive og smukkeste regioner i Makedonien, kendt for sit behagelige klima, naturlige skønhed og især kulturelle og historiske værdier. Byen er blandt på UNESCO´s Verdensarvsliste, der ligger på bredden af en af de ældste søer i verden, der også er på UNESCO´s liste. Den gamle bydel har imponerende og unikt historisk arkitektur, talrige kirker og klostre. Ohrid tilskrives det sted, hvor det kyrilliske alfabet og slaviske læsefærdigheder blev udviklet og hvor et af de ældste universiteter i Europa blev etableret.

Efter markedsbesøget har du resten af dagen og aftenen på egen hånd. Tag en tur på strøget og se på de smukke Ohridperler eller tag en kop kaffe ved en af byens mange fortovscaféer.

DAG 5: Nationalparken Galichica og madlavningskursus i landsby 
Efter morgenmaden tager vi et par gode sko på, nu skal vi ud og vandre lidt i Nationalparken Galichica, der ligger i baghaven af hotel Granit. Vi starter med at blive kørt op i nationalparken, hvor vi går langs bjerget for at nå vores destination, landsbyen hvor vi skal have et madlavningskursus.

Her skal vi besøge en familie der driver en lille sommerkro. Kromutter vil være dagens hjælpende kok og viser os hvordan vi skal tilberede hendes lokale retter. Vi nyder vores frokost på den overdækkede træterrasse med fantastisk udsigt over Ohridsøen.
Efter frokosten tager vi en tur rundt i den næsten mennesketomme landsby. Efter gåturen bliver vi afhentet i taxaer og kører tilbage til hotel Granit, hvorefter du har resten af dagen/aften på egen hånd.

DAG 6: Udflugt til Skt. Naum, museumsbesøg og frokost i fiskerlandsby
Vi starter dagen med et besøg på museet “Bay of the Bones”, der er en rekonstruktion af den forhistoriske bebyggelse opført på træpæle i vandet (12-7 århundrede f.Kr.).

Efterfølgende kører vi til Sankt Naum klosterkomplekset, der ligger ca. 30 km fra Ohrid – lige ved grænsen til Albanien. Her besøger vi Sankt Naum klosteret, der uden tvivl er et mirakuløst sted, beliggende i nærheden af kilderne til floden Sorte Drim. Klosteret blev bygget på en stenet bakke lige over Ohridsøen og er et af de smukkeste pilgrimrejsesteder i Makedonien.

Den makedonske helgen Skt. Naum, hvis kult lever selv i dag, var aktiv i det 9. århundrede sammen med Skt. Clemens. Han var kendt som healer og mirakelmager og formåede at helbrede mange mennesker i løbet af sin levetid. Selv i dag tror mange mennesker på hans helbredende magt. Har man et rent sind, siges der, at man stadig kan høre Skt. Naums hjerte banke fra kisten.  Et fantastisk syn når man går rundt i klosterkomplekset er de ca. 30 påfugle der frit går omkring, der kom til for ca. 150 år siden. I begyndelsen af kristendommen var påfuglen et symbol for opstandelsen.

Vi har lidt tid til at gå rundt i området, hvor du kan nyde naturen, se på boderne, mærke sandet mellem tæerne på sandstranden eller nyde en kop kaffe på en af de hyggelige caféer.

Efterfølgende kører vi til en fiskerlandsby, hvor vi spiser frokost på en hyggelig fiskerestaurant. Efter frokost kører vi tilbage til hotellet, hvor resten af dagen og aftenen er på egen hånd.

DAG 7: Ohrid til Skopje med byrundtur

Efter morgenmad tjekker vi ud og siger farvel til Ohrid for denne gang. Vi kører nu til hovedstaden Skopje, en hovedstad der byder dig velkommen til et fantastisk syn. Vi tjekker ind på vores hotel der ligger i den gamle bydel af Skopje, inden vi starter dagens byvandring.

Skopje er en by fyldt med store kontraster og man overvældes af de mange indtryk. På en gang ser du inspiration fra antikkens tid, bygningsværk og bydele fra Osmannernes tid, blokke fra socialisttiden, store indkøbscentre og små lokale handlende, et væld af mennesker, men også den afslappethed rundt omkring på de mange caféer byen er stolt af.

En gåtur gennem den gamle hyggelige bydel og over broen til de uendelige mange statuer og store nye monumenter, mærker man rigtig ændringen i byscenen. Skopje er en energisk og pulserende storby omgivet af varme og stemning.

Mange har hørt om Moder Teresa, men vidste du, at hun blev født i Skopje? På byrundturen besøger vi blandt andet Moder Teresas mindesmærkehus. Placeringen af museet er ikke tilfældigt valgt. Netop på dette sted stod den gamle katolske kirke og var der hvor Moder Teresa, fødenavn Gonxha Bojaxhiu, blev døbt blot én dag efter hendes fødsel.

Gennem vores byvandring kommer vi forbi springvandet med den store statue af Alexander den Store, Stenbroen og nyopført arkitektur, monument skulpturer og kulturelle referencer til landets lange heroiske historie. Byfornyelsen, Skopje 2014, mindes stadig om det store jordskælv d. 26. juli 1963, hvor mange mennesker omkom og endnu flere blev hjemløse.

Undervejs spiser vi frokost på en af de mange populære og gode restauranter ved Vardar floden. Efter byrundturen tager vi tilbage til hotellet og slapper lidt af inden vi skal til afskedsmiddag på national restaurant der ligger ca. 10 min. i gåafstand fra hotellet.

DAG 8: Hjemrejse

Så er det tid til at tage hjem til Danmark. Efter morgenmad på hotellet og vi har tjekket ud, kører vi kl. 10 mod Skopje lufthavn. Tak for en dejlig tur!

VÆRD AT VIDE INDEN REJSEN

Værd at vide inden rejsen

Denne rejse er en pakkerejse og er underlagt ”Lov om pakkerejser”.

Bestilling af rejsen:
Kulturrejsen skal bestilles senest 30 dage før afrejse.

Deltagerantal:
Vi rejser i små grupper på 6 – 12 personer.
Denne rejse kræver et deltagerantal på minimum 6 personer.

Dårligt gående:
Byer og seværdigheder vi besøger, kan have mange trapper, op- og nedstigninger og gader med brosten. Vi anbefaler derfor ikke denne tur til dårligt gående. Det kræves på turen, at man er selvgående og selvhjulpen.

Dansk rejseleder
Rejselederen rejser ud og hjem på nogle af rejsedatoerne med hele gruppen. Dette varierer af den enkelte rejsedato. Ved udrejse uden rejseleder vil din rejseleder vente på dig ved ankomst i Skopje lufthavn. Ved hjemrejse uden rejseleder vil din rejseleder køre med til Skopje lufthavn.

Lokalguider
På udflugterne og ved indenlands transfers vil der være lokale guider, som taler engelsk. Vores danske rejseleder oversætter naturligvis i det omfang, der måtte være behov for det.

Vi flyver med Austrian Airlines:
Der er en kort mellemlanding i Wien på en times tid, som bruges på at komme fra ankomsthallen til en anden afgangshal. I transitten skal man passere en sikkerhedskontrol, så husk, ingen flydende væsker med fra Københavns lufthavn.
I flyet er der en let snack med drikkevarer.

Flytider:
Afgang Kastrup 07:10 | Mellemlanding Wien 09:00 | Afgang fra Wien 10:05 | Ankomst Skopje 11:40
Rejsetid 4 timer, 30 min.

HJEM: Afgang Skopje 12:45 | Mellemlanding Wien 14:25 | Afgang fra Wien 15:15 | Ankomst Kastrup 16:55
Rejsetid 4 timer, 10 min.

Valuta
Den makedonske valuta hedder denar (MKD). 100 DKK = ca. 815 MKD (juli. 2016). Der er hæveautomater og vekselkontorer (Exchange Office) i hver en by. De veksler også fra Danske kroner, så det er ikke nødvendigt først at veksle til Euro hjemmefra. De mest brugte kreditkort er Visa- og Mastercard.

Makedonsk denar kan købes hos Tavex der ligger ved Københavns Hovedbanegård. Vis dit rejsebevis fra Alk Rejser og få en bedre kurs.

Klima og beklædning
Foråret starter omkring marts og efteråret begynder at sætte ind i oktober. Der kan være regnvejrsdage året rundt, så det er altid godt at have en paraply med. Da vi bevæger os i højderne er det godt at have lidt lunt tøj med. Også gode sko, da nogle gader er stenbelagte og kan være ujævne. Hvis man er en anelse gangbesværet, er det en god idé, at tage en stok med, da der vil være lidt lettere vandring. I starten af september ligger dagstemperaturen generelt omkring 22-24 °C.

Drikkepenge
Drikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. Fælles drikkepenge formidles gennem rejselederen, dette betales kontant dag 1 til rejselederent. Påregn med 100 kr. pr. deltager for hele turen. Drikkepenge går til chauffør, lokalguider, serveringspersonale o.l.

Strømstyrke
Der benyttes 220 volt i Makedonien.

Andre gode informationer
I Ohrid kan du købe briller med/uden styrke i en god kvalitet til priser der ligger godt under end hvad vi er vant til hjemmefra. Der er en hel del smykkeforretninger med både guld, sølv og perler. Ohrid er kendt for sine smukke Ohridperler. Dog skal man passe på kopismykker.

Vigtigt
Rejsen er underlagt ALK REJSERS almindelige REJSEBETINGELSER, som deltagerne forudsættes at være bekendt med.

Programændringer
Der kan på turen forekomme programændringer grundet vejr forhold, vingårdenes arbejde og andre lokale forhold.

Forbehold for fejl
Der tages forbehold for pris- og trykfejl, ligesom der tages forbehold for fejl på hjemmesiden.

HOTEL INFO

Hotelinformation
Vi tager forbehold for ændring af hotel. Skulle vi ændre på hotel i den enkelte by, vil hotellet ligge i nærheden af det der oprindeligt var annonceret.

VINGÅRD: Hotel Popova Kula ☆☆☆

Vingården Popova Kula ligger med skønt udsigt til vinmarker og bjerge. På hotellet er der elevator, have, terrasse og bar. Samtlige værelser er udstyret med tv, gratis wi-fi, aircondition og minibar. Det tilhørende badeværelse har brusebad.

OHRID: Hotel 3-4 ☆

Hotel Granit ☆☆☆☆
Hotel Granit ligger ved strandvejen ved foden af nationalparken. Hotellet ligger direkte ved stranden med udsigt til Ohridsøen. På hotellet er der swimmingpool, restaurant og bar med gratis WiFi. Hotellet har 118 smukt indrettede værelser, alle ikke-rygerværelser. Indenfor kort rækkevidde ligger Ohrid by hvorfra der er nem adgang til alt, hvad denne livlige ferieby har at tilbyde.

Ikke længere tid end 10 min., så er du i byen. Hop på lokalbussen eller tag en taxa, så er du i centrum af shopping, kulturoplevelser, restauranter og cafér. Taxapriserne er rasende lave, ca. 25 kr. for 4-5 km.

SKOPJE: Hotel De Koka ☆☆☆

Et nyt og hyggeligt lille familieejet hotel i den gamle bydel. Perfekt beliggende mellem den gamle og nye bydel af Skopje. I kort gåafstand til de fleste af Skopjes seværdigheder og en af Balkans største basarer. Moderne indrettede værelser med aircondition, fladskærms-tv, minikøleskab, gratis internet og badeværelse med brusbad. Opgrader standardværelset til Superior værelse med byudsigt eller til King Room med Spa

Turen er ikke kun et madlavningskursus. Du får også fornøjelsen af at smage andre kulinariske retter der er typiske for egnen.

Når du rejser til Makedonien kan du ikke undgå, at se det lille bjergrige land der er grønt og frodigt. Naturen er storslået og vi skal også selv ud og opleve den.

Kulturen i Makedonien er meget gammel og man kan ikke undgå at se alle de kirker der i Ohrid og omegnen. Vi besøger et par af kirkerne på vores tur.