Makedoniens historie

Makedonien er en ny stat, med en gammel nation, der først blev selvstændig i 1992. Landet rummer lidt over 2 mio. gæstfri indbyggere, der er fordelt på 64% etniske makedonere, 25% albanere, 4% tyrkere, 3% romaer og 4% andre etniciteter. To tredjedele af befolkningen er ortodokse kristne og en tredjedel er muslimer.

Det officielle sprog i Makedonien, er makedonsk, men der tales også albansk, tyrkisk, romansk og serbisk. Det makedonske sprog benytter sig af det kyrilliske alfabet, der blev grundlagt af Skt. Klement af Ohrid. Mange vejskilte står skrevet på både kyrillisk og latinsk. Det er efterhånden ganske normalt, at man taler engelsk især blandt den yngre befolkning og ikke mindst i de områder, hvor der er turister.

Amfiteater i Ohrid, Makedonien

Den makedonske kultur

Når man rejser til Makedonien, oplever man en helt speciel og fascinerende kultur. Landet er en sammensmeltning af flere forskellige kulturer, og er derfor præget af blandt andet serbisk, tyrkisk og albansk kultur.

Det præg de forskelligere kulturer har givet landet er helt unik. Der findes alt fra tyrkiske basarer til ortodokse kirker. Kom helt tæt på kulturen og historien på vores kulturrejse til Makedonien.

Skt. Panteleimon kirken, Ohrid

Seværdigheder i Makedonien

Skopje

I hovedstaden Skopje har man genopført gamle bygninger, som de stod før det store jordskælv i 1963, der lagde byen i ruiner. Man finder seværdigheder som Daut Pasha Hamam, som tidligere var det største tyrkiske bad af sin slags på hele Balkan, i dag er det et museum og bestemt et besøg værd. Og så er der også rigtig mange statuer i byen!

Moder Teresas mindesmærke hus er bestemt også et visit værd. Moder Teresa blev født i Skopje ud af en albansk familie.
På byens centrale torv i Skopje er den smukke staue af Alexander den Store (se billede forneden) med springvand, light show og lydsystem opført.

Oplev selv de mange seværdigheder f.eks. på en hyggelig storbyferie til Skopje eller på en kulturrejse.

Statue af Alexander den Store i Skopje, Makedonien

Ohrid

Feriebyen Ohrid rummer ligeledes mange kulturelle attraktioner og seværdigheder, fx et mere end 2000 år gammelt amfiteater. Ohrid by og Ohridsøen er på UNESCOs Verdensarvsliste, og er en af de ældste menneskelige bosættelser i Europa. Den gamle bydel har unik historisk arkitektur, kirker og klostre, samt barer og rene strande.